Kékenergia Kft

de: BlaueEnergie GmbH (Ungarn), en: BlueEnergy Ltd (hungary)

Kékenergia Kft logo

A céget 2009-ben hoztuk létre, a Campanella 2003 Kft utódjaként. A cég fő feladatköre automatizálástechnikai szaktanácsadás, projektek szervezése és persze programozás.

Automatizálástechnika területén jelentős (évtizedes) tapasztalattal rendelkezünk, sikeres projekteket tudhatunk a hátunk mögött mind a hazai, mind nemzetközi területen. Szakmai tapasztalataimat és ismereteimet ezen az oldalon (ob121.com) kívánom másokkal is megosztani. Az oldal neve - talán - utal arra a tényre, hogy leginkább a Siemens rendszerek alkalmazásában vagyunk "otthon", de mint ezt a lenti referencialista is tanusítja, gyakorlatilag a teljes ipari automatizálás területén rendelkezünk ismeretekkel.

A projekteket jellemzően partnercégekkel közösen valósítjuk meg, hazai és nemzetközi (főleg német) referenciákkal is rendelkezünk ezeknek a flexibilis felállásoknak köszönhetően.

Ismeretek

Az itt felsorolt ismereteink / ismereteim az egy ponttal lejjebb található referenciákból adódnak, ezekhez természetesen hozzáadódnak az oldalnak (ob121.com) szerkesztése / fordítása alatt ragadó ismeretek, illetve a tényleg csúcstechnikát alkalmazó fejlesztési közegből származó információ-"hozadékok".

Kommunikációs rendszerek

As-I, Can, CanOpen, Ethernet, Interbus-S, Modbus (RTU, ASCII), MVB, Profibus (FMS, DP), Profinet (CBA, IO: RT, IRT), RS-232, RS-422, RS-485, Sinec H1, Sinec L1 (Profibus), WTB

Programozás

Beckhoff (Twincat: BX, CX), Bosch (Madap: CL széria), IEC61131 (CodeSys), LabView, Mitsubishi (Melsec: FX0, FX1, FX3), Siemens S5 - S7 (Simatic: AWL, CFC, F-FUP, F-KOP, FUP, KOP, SCL), Wago (750),  

WEB tecnológia

HTML (LabView-val), JavaSript client-server, TCP/UDP/IPv4-IPv6 (LabView-val)

Adatbank

MySQL, SQL (adatbázisok kezelése LabView-val, direkt kapcsolaton vagy OPC-n keresztül: archívumok létrehozása, kezelése, lekérdezése, exportálása pl. Excel / Word formában).

Kapcsolódó ismeretek

Cenelec, IEC50128, OPC, Protool, UIC, UML, SIBAS 32, SIBAS PN, SIL normák, WinCC, WebHmi, XDE modellezés (Rational), XML

interfészek

activeX, .NET, ODBC alkalmazások integrálása, kiszolgálása (jellemzően a PLC oldalról - LabView illesztőprogrammal)

Referenciák

(csak a nagyobb volumenű munkáinkat / munkáimat sorolom fel)

 

új generációs vasúti fedélzeti szoftver fejlesztés
(2007-)

Bővebb leírás: nem adható ki

Alkalmazott technológia: Simatic AWL, speciális vezérlőkkel, profiNet busszal.

Partner / megbízó / munkaadó: EvoPro Kft, EvoSoft Kft, Siemens AG (I MO RS PT Erlangen)

Velaro D
 

Vasúti biztosítóberendezés SIL 4 norma szerinti fejlesztése és tesztelése Németországban
(2007)

Bővebb leírás: A távoli felügyeleti rendszer jelzéseinek a lebiztosítását egy negált logikás redundanciába szervezett S7-400H pár végzi. A vezérlési jelek végrehajtása előtt egy S7-317F végzi a telegrammok összehasonlítását és a "végső" engedélyezését. A teljes rendszerre SIL-4 előírás vonatkozik, az általunk megvalósított "biztonsági összehasonlító"-ra (Sicheren Vergleicher) "csak" SIL-3. A programozáson kívül a rendszer tesztelése és a német előírások szerinti (PEACC+ - V-modell) német nyelvű dokumentáció is a projekt részét képezte.

Alkalmazott technológia: Simatic Distributed Safety F-KOP, F-FUP, a nem biztonsági részen AWL. A kész modulok Profibus-os S7-317F-re kerültek.

Partner / megbízó / munkaadó: EvoSoft Kft, Siemens AG (I MO RA R&D Braunschweig)

OC 15
 

Rákospalotai Szemétégető Mű szoftverfejlesztése
(2004 - 2007)

Bővebb leírás: A teljes berendezést érintő rekonstrukció alatt, gyakorlatilag folyamatos üzem mellett került a négy kazán átépítésre, és az elavult elektrosztatikus porleválasztó helyére egy mész-abszorpciós füstgáztisztító berendezés került. A felügyeleti program írását (4 kazán, füstgáztisztító, turbina-közösüzem, villamos felügyelet) és a megjelenítő (SCADA) program fejlesztését végeztük el.

Alkalmazott technológia: Simatic AWL, S-417-4H redundáns PLC-k (12 db), többszintű Profibusz hálózat (FMS, DP, rézvezetékes, száloptikás), redundáns ET200 egységek (54 db + 300 i/o kártya). Az égővezérlést S7-315F PLC-k felügyelik (4 db). A megjelenítés (SCADA) 14 terminált tartalmaz és egy redundáns pár szervert. A program sokszintű standard PID szabályozásokat is tartalmaz.

Az alkalmazott WinCC megjelenítés kb. 22.000 tag-et tartalmaz. Az adatok egy WebHMI-n keresztül is megjelenítésre kerülnek, normál browser-programokkal, ezeknek a kiszolgálását egy LabView program végzi az OPC szervereken keresztül másolt adatokkal. Ugyanezek az adatok kerülnek megjelenítésre a vezénylőben található mozaik-táblán, itt a mérések megjelenítését egy Beckhoff BX PLC végzi, Modbus-on keresztül.

Partner / megbízó / munkaadó: Sibikontrol Kft

Rákospalotai Szemétégető Mű
 

Continental QLT szenzor-gyártósor karbantartása / fejlesztése
(2004 - 2007)

Bővebb leírás: A gyártósor német autógyárak számára gyárt QLT szenzorokat Budapesten. Ennek felügyeletét és igény szerinti fejlesztését végeztük.

Alkalmazott technológia: A gépeket Bosch gyártástechnológia szerint építették, ezáltal minden gépet egy Bosch CL PLC (200 vagy 350) vezényelt, és Interbus-S-en keresztül forgalmaztak ezek a perifériák felé. A gépenkénti BT20 megjelenítő terminálokat BÜEP19E protokollal lehetett elérni. A gyártósoron ezen kívül felbukkantak az alábbi technológiák is: Beckhoff BC9000, KUKA robot, LabView méréstechnika, S7-315, GAS plc-k (Mprog).

Partner / megbízó / munkaadó: Hepenix Kft

szenzor-gyártósor
 

4. kazán rekonstrukciója a Kispesti Erőműben (2004)

Bővebb leírás: Az eredetileg csak hőerőműként funkciónáló berendezésbe egy gázturbinás kooperáció került beépítésre, mely a korábbi kazánok nagy részét váltotta ki. A meghagyott 4. kazán kiegészítő üzemi ellátást biztosít a távfűtéshez. A kazán teljes rekonstrukciója mellett a felügyeleti rendszer is le lett cserélve, ennek fejlesztését végeztük el.

Alkalmazott technológia: A SCADA WinCC egy szevert és egy klienst tartalmaz, két terminálként. A technológiát egy S7-315 2DP felügyeli, a 2 redundáns ET200 egységet Profibus DP köti össze a PLC-vel. A nyomásszabályzás és a hidro-kupplung felügyelete Standard PID szabályzokkal került megvalósításra.

Partner / megbízó / munkaadó: Sibikontrol Kft

Kispesti Erőmű
 

Bosch ATMO CR gyártósorok fejlesztése és üzembehelyezése világszerte
(1997 - 2004)

Bővebb leírás: A Stuttgart melletti zuffenhausen-i Bosch ATMO-nál került kifejlesztésre a common rail gyártósor. A - nyilvánvalóan - Bosch gyártástechnológiai megoldásokat tartalmazó berendezések felügyeletét eleinte a szokásos Bosch CL350 - BT20 (BÜEP19E) kombó látta el, ez a későbbiekben CL21 - OpCon -nal került kiváltásra. Ezeknek a gyártósoroknak a fejlesztésében (lézeres állás - közösnyomócső nyomáspróba állás) és üzenbehelyezésében (Yorii - Japan, Onyang - Korea, Homburg – Németország (Bosch HOW), Charleston – USA (Daimler Chrysler), Bursa – Törökország (Fiat), Cuyaba - Argentína) vettem részt - 7 évig.

Alkalmazott technológia: Bosch CL200, Bosch CL350, MADAP, CL21, OpCon, Bosch robotok, Lenze hajtások, IFM, Balluff szenzortechika, CAN, CANOpen...

Partner / megbízó / munkaadó: Bosch GmbH (Zuffenhausen)

Bosch ATMO CR gyártósor

 

Amennyiben cégem profilja felkeltette az érdeklődését, kérem, írjon az alábbi címre:

 

mail (kukac) kekenergia (pont) com