hu:aktor:valve

Szelepek

Egy automatizálástechnikai oldalon, mint ez, a tárgyalt szelepek köre rendesen lecsökken, a kézi és egyéb ilyen (nem villamos) szelepek kiesnek, és gyakoralatilag a mágnestekercsekkel vezérelt un. szolenoid szelepek maradnak csak.

A lenti ábrán egy szolenid (mágnestekercses) szelep áttekintő-ábrája látható:

Szolenoid szelep

 1. Szeleptest (Valve Body)
 2. Befolyónyílás (Inlet Port)
 3. Kifolyónyílás (Outlet Port)
 4. Mágnestekercs / szolenoid (Coil / Solenoid)
 5. Tekercselés a mágneshez (Coil Windings)
 6. Tápvezeték (Lead Wires)
 7. Dugattyú (Plunger)
 8. Rugó (Spring)
 9. Kimeneti rés (Orifice)

SwqM8zpmAD8

A „szolenid” jelző a szelep működtetésére utal. Azt, hogy ez a szelep a jellemzően két állapotával mit kapcsol, a szelep típusától függ. A legegyszerűbbek a zárószelepek, amik két állapota a nyitott és a zárt. Itt is egy fontos jellemző, hogy árammentes állapotukban milyen állásukba húzza be őket a rugó. A leggyakoribb típus az egyutas „árammentes állapotban zárt” ezt jellemzően a „normaly close”, azaz n/c-vel jelölik. A normaly open (n/o) nem fordul olyan gyakran elő.

A többutas szelepek esen a dugattyú egy olyan furatolt tömböt mozgat, amiben a különböző áramlási utak tartozhatnak az eltérő állásokhoz. A jellemzőek itt is a többutas, kétállású szelepek, de többállásúak is előfordulhatnak.

A szelepeket így leginkább a három legfontosabb paraméterük jellemzi: hány utasak és hány állásúak, és árammentes állapotukban zárva vagy nyitva vannak.

A különböző állásokhoz tartozó áramlási utakat ilyen sémákkal szokás jellemezni:

3 utas kétállású szelep5 utas kétállású szelep4 utas három-állású szelep
két szolenoiddel

A szelepek irányítástechnikai szempontból nem szoktak túl sok problémát okozni. Ügyelni kell a megfelelő tekercs-feszültség kiválasztására, és arra is, hogy egyen- vagy váltóáramról van szó. A 230V AC, 110V AC, 24V DC és 12V DC a legjellemzőbb kombinációk.

Nagyon ügyelni kell a vezérlésnél arra, hogy a szelep-tekercsek valódi munkát végeznek, azaz teljesítménnyel (áramfelvétellel) is kell számolnunk esetükben. A kisebb szelepek jellemzően 4-5-10 Watt teljesítményűek, azaz például 12V DC esetén 500 mA - 1000 mA áramfelvételre is számítanunk kell szelepenként. A legjellemzőbb megoldás az, ha a szelepeket reléken (vagy relé-szigeteken) keresztül vezéreljük, így technikailag a vezérlő és a vezérelt feszültség-oldal szeparálható. A relékkel és főleg a relé-szigetekkel más problémák fognak adódni..

névképleírás
FPD-270AJellemzően Banggood beszerzés. Túlzott elvárásokat ne támasszunk ezzel szemben, olcsó és az adott célnak, pl. öntözőrendszerhez megfelel.
Fontosabb technikai adatai:
- normally closed
- tápfeszültség: 12V DC
- teljesítményfelvétel: kb. 5W
- áramfelvétel: 500 - 700 mA (mért)
- nyomáshatárok: 0.02 - 0.8Mpa
- folyadék jellege: alacsony viszkozitás, pl. víz
4V110-06Banggood (gazdaságos) beszerzés
Fontosabb technikai adatai:
- 5 út / 2 pozíció
- tápfeszültség: 12V DC
- teljesítményfelvétel: kb. 2,5W
- áramfelvétel: 200 - 400 mA (mért)
- nyomáshatárok: 0.15-0.8 MPa / 22-116 PSI
- közeg: levegő
 • hu/aktor/valve.txt
 • Utolsó módosítás: 2022/04/21 15:01
 • (külső szerkesztés)