OB121 automatizálás

en: automation, de: Automatisierung

Automatizálás.

 

PLC alapok

- PLC történet
- Ex  (ATEX): Robbanásveszélyes környezet
- "F" hibatűrő rendszerek
- SIL Norma
- "H"-s, rendundáns rendszerek

Tovább >>>

S7 PLC

(PLC) szoftver alapfogalmak

Amennyiben ön már programozott valamilyen magas szintű nyelven, kérem, felejtse el! A PLC programozás alapvetően más elveken nyugszik. Egy magas szintű nyelv ma jellemzően objektum orientált (OOP), ahol a programok lefutása jellemzően eseményekhez (events) van kötve, a program futásideje nem értelmezhető, hiszen a végrehajtás mindig valahol a kódon belül „kódorog”.
A PLC programok jellemzően (mert kivétel itt is van) teljesen szekvenciális lefutásúak, a futásnak ráadásul szintideje van, amit ha a kód nem tud teljesíteni, akkor a PLC leáll.

Tovább >>>

S7 változótípusok, OB-k

A Simatic Step 7 változótípusai, Simatic S7 változójegyzék

ANY, ARRAY, BOOL, BYTE, CHAR, DATE, DATE_AND_TIME (DT), DINT, DWORD, INT, REAL, S5TIME, STRING, STRUCT, TIME, TIME_OF_DAY (TOD), TIMER, UDT, WORD

Tovább >>>

Step 7 AWL utasításkészlet

A Simatic S7 AWL (Anweisungsliste) teljes utasításkészlet-leírása magyarul, példaprogramokkal

Tovább >>>

Szenzortechnika

- Érzékelők működési elve
- Érzékelők
-
Jelátalakítás
- Szenzorok csoportosítása alkalmazási területük szerint

Tovább >>>

P&ID séma

A P&ID séma a (nagyobb) technológiai berendezések leírására szolgál. Grafikus formában tartalmazza a technológiai összefüggéseket és a résztechnológiáknak és berendezéseknek az egységes jelöléseit. Nevéhez hűen a csővezetékek összefüggési sémájára épít, és erre "aggatja" fel a technológiai részrendszereket.

Tovább >>>

Gyártástechnika eszközei

Ebben a fejezetben a gyártástechnika eszköztárát kísérelem meg ismertetni. Ez megoldásaiban, metódusaiban jópár ponton jelentősen eltér a folyamatirányítási megoldásoktól, néhány megoldás viszont azonos ezeken a területeken, ezek itt is, és ott is szerepelnek. A gyártástechnológiai megoldások a legrelevánsabban a gyártósoroknál bukkan fel.

Tovább >>>

Simatic S7 hardver

A Simatic S7 család a S7-200, 300 és 400-as sorozata a jellemzően alkalmazott PLC, de ezek közül is a 200-as sorozat viszonylag ritkán szokott felbukkanni ipari környezetben. Az S7-300-as sorozat a leggyakoribb, míg az S7-400 jellemzően a nagy üzembiztonságot igénylő rendszereket szolgálja ki – ára is ezt tükrözi.

A teljesség kedvéért megemlítem az S5-ös PLC sorozatot is, mely az S7-est előzte meg. Ez a sorozat ma már leginkább programok portolásakor (portolás: magasabb verziószámra való programátírás) szokott felbukkanni. Programozása az S7 sorozattól jelentősen eltér!

Tovább >>>

partneroldalak, ajánlott irodalom

 

  magyar magyar Wikipedia
  német német Wikipedia
  angol angol Wikipedia

license

Creative Commons License
Erre a dokumentumra a Creative Commons-Lizenz 3.0 szabályai érvényesek.
A dokumentum továbbfelhasználása engedélyhez kötött. Részleteiben is csak forrásmegjelöléssel
(pl: forrás:wwww.ob121.com) használható.
Engedélykérés, további információ: mail kukac ob121.com