Hardware alapok

A fejezet tartalmából:

Részegységek

Szenzorok

Gyártástechnika eszközei

Gyártók, típusok

Simatic S7 Hardware


Profibus Network example

 

PLC

A PLC szó alatt szűkebb értelemben a központi egységet értjük, de ha tárgyszerűen akarunk fogalmazni, akkor ezt németül ZE (Zentrale Einheit) vagy ZSG (Zentrale Steuerung Gerät) rövidítéssel, angolul leginkább a CPU betűszóval illetjük. Persze, ebben a formában ez a megnevezés meglehetősen megtévesztő, mert magát a PLC-t és a PLC-n belül is a központi egységet is ugyanazzal a szóval illethetjük. Hogy mi a külömbség a két meghatározás között, arról szól ez a fejezet.

A PLC egyik nagyon fontos tulajdonsága a modularizáltság. A PLC kiépítésében mindig igazodik a technológiai igényekhez. A komolyabb PLC családoknál a decentralizáció is fontos szerepet kap, azaz nem a technológiát kell "bedrótozni" a PLC-hez, öles keresztmettszetű, és teljességgel átláthatatlan vezeték-indákkal, hanem a PLC alegységek telepíthetők ki a terepre, és a helyben összegyüjtött jeleket és kiadott parancsokat buszon keresztül továbbítja a PLC-hez, vagy a hálózatba szervezett PLC-khez. A buszok (kommunikáció) olyan összetett témakör, hogy ezen az oldalon külön fejezetben foglalkozok vele.

A PLC rendszerek fogják át jellemzően a teljes technológiát, így annak felépítése során elrejtett problémák szinte mindig ezen a szinten összegződnek, és ez a "borul a maretiás vödör" effektus a PLC rendszer beüzemelésekor fog kicsúcsosodni. Ezzel a témával - üzembehelyezés (de: IBS) - is  külön alfejezetet nyitottam.

 

 

A PLC-k jellemző felépítése

Profibus Network example

A PLC-k jellegzetes moduláris felépítését és decentralizációját a jobb oldali ábrán keresztül fogom szemléltetni.

A profibuszra alapozott technológiai rendszerek magas szintű busza jellemzően egy profibus FMS, ami jelen esetben a PLC-ket köti össze egymással és a SCADA-val.

Bal oldalon a két (417-4H) PLC H rendszerbe van szervezve, így egy optikai (H) vezeték köti ezeket össze, és biztosítja a redundanciához a folyamatos adatcserét. Mindkét PLC-től egy-egy profibus DP indul, amik ezeket egyidejűleg, de egymástól függetlenül kötik össze a decentális perifériákkal (IM-ekkel).

Jobb oldalon, szintén az profibus FMS-re kötve egy 317F (fail-safe) PLC található, vegyesen normál és biztonsági (F-es) i/o kártyákkal szerelve. Az innen induló profibus DP a szintén vegyesen - F és normál - kártyákkal szerelt decentrális perifériákat köti össze a PLC-vel.

Ez a - 317F - PLC közvetlenül a két redundáns 417-4H alá is szervezhető volna, de ebben az esetben egy profibus Y csatlakozóval kellene csatolni a 317F egy szál profibus-át (- ez pedig nem olcsó megoldás, jellemzően mindenki inkább az FMS-es megoldást választja a kommunikációhoz.)

Ez természetesen csak egy kiragadott példa, de remekül szemlélteti, hogy a szükséges - és a technológiai elvárásoknak megfelelő - rendszer hogyan építhető fel a rendelkezésre álló komponensekből. Ezeknek az elemeknek a rendszerbe szervezéséhez persze nem árt ismerni a rendelkezésre álló komponenseket is, az ezek közötti eligazodásban segít - reményeim szerint - a fejezet hátralevő része.


 

felhasznált források

license

Creative Commons License
Erre a dokumentumra a Creative Commons-Lizenz 3.0 szabályai érvényesek.
A dokumentum továbbfelhasználása engedélyhez kötött. Részleteiben is csak forrásmegjelöléssel
(pl: forrás:wwww.ob121.com) használható.
Engedélykérés, további információ: mail kukac ob121.com