hu:aktor:dc_motors

DC motorok

Az egyenáramú motorok két nagy csoportra oszthatók fel, aszerint, hogy van-e bennük szénkefe, vagy sincs. Az inkább elterjedtebb angol analógia szerint brushed vagy brushless (vagy elektronikus kommutációjú) DC motorokról beszélhetünk.

A hagyományos (szénkefés) egyenáramú motorban a kefék (brushes) létesítenek mechanikai kapcsolatot a forgórészen lévő kommutátorral (villamos érintkezőkkel) (commutator), így elektromos áramkört létrehozva az egyenfeszültségű forrás és az armatúra tekercselése (rotor coils) között. Az így létrejött (elektro-)mágneses tér és a házba épített állómágnesek (stator magnets) közötti kölcsönhatás nyomán forgómozgás jön létre a tengelyen (shaft):

szénkefés (brushed) DC motor

A kefe nélküli egyenáramú motor (BLDC) vagy elektronikus kommutációjú egyenáramú motor (ECDC) egy szinkron villanymotor, egyenáramú táplálással (DC), ami elektronikusan vezérelt kommutációs rendszerrel rendelkezik a kefés mechanikus kommutáció helyett. Az ilyen motorokban az áram és a nyomaték, a feszültség és a fordulatszám egyenesen arányos.

  • hu/aktor/dc_motors.txt
  • Utolsó módosítás: 2022/04/21 15:01
  • (külső szerkesztés)