hu:arduino:moisture

Nedvesség / esőszenzor

Földnedvesség szenzor modul

en: moisture sensor

A mérés elve, hogy a szenzor két villája közötti ellenállás mértékéből következtetni lehet a talaj nedvességtartalmára. A szenzor pont a mérésközeg jellege miatt gyorsan korrodálódik és használhatatlanná válik, élettartama nagyjából egy év.

Az egyik típus két részből áll. A villás érzékelőtől elkülönült az érzékelő és átalakító modul, míg a másik típusnál az átalakítót is a villás szenzor foglalja magába. Az első típusnak a villáján csak két pin található (nevezzük ezt két pin-esnek):

2 pin-es földnedvesség szenzor modul

Az átalakító elektronika egy LM393 típusú komparátor-áramkörre épül, a mérési pontosság egy potméterrel hangolható. A piros LED a táp jelenlétét, míg a zöld LED az érzékelést jelzi. A modul kimenete egy digitális és egy analóg jel.

A három pin-es típuson jóval egyszerűbb elektronika található, és csak egy piros LED jelzi a tápfeszültség jelenlétét. A modul analóg jelet szolgáltat az Arduino felé:

3 pin-es földnedvesség szenzor modul

jellemző2 pin-es modul3 pin-es modul
Tápfeszültség3,3V .. 5V DC
Működési áramkevesebb, mint 20mA
Kimenet1 DO, 1 AO1 AO
Kimeneti (analóg) feszültség0-2,3V (ez utóbbi, ha a modul a vízben áll
Élettartam kb. 1 év; fokozott elektromos vezetőképesség és korrózióállóság az ENIG (Electroless Nickel Immersion Gold) bevonat által.
  • hu/arduino/moisture.txt
  • Utolsó módosítás: 2022/04/21 15:02
  • (külső szerkesztés)