hu:kids:dict

Az automatizálási szakszavak viszonylag érthetően

Szakembereknek kerülendő!

Bemenet

en: input

A jel irányát adja meg ez a név. Ezt az irányt mindig a kontroller irányából nézzük, ez azt jelenti, hogy a bemenet olyan jel, amit a kontroller olvas be. A bemeneti jel lehet analóg jel, vagy digitális jel. A jel lehet még kimeneti is.

Kimenet

en: output

A jel irányát adja meg ez a név. Ezt az irányt mindig a kontroller irányából nézzük, ez azt jelenti, hogy a kimenet olyan jel, amit a kontroller ad ki. A kimeneti jel lehet analóg jel, vagy digitális jel. A jel lehet még bemeneti is.

Pin

en: pin

A „pin” angol szó, magyarul gombostűt, tűt, dísztűt, hajtűt vagy biztosítótűt jelenthet. Az Arduino-ban azokat a kicsi csatlakozókat jelenti, ahová vezeték csatlakoztatható. Ez persze rögtön lehet aljzat vagy tüske, egyszerűbben anya vagy apa típusú csatlakozó:

Pin

Túlcsordulás

en: overflow Amikor az adott változóba olyan érték kerül, ami túl nagy az adott változóhoz, akkor beszélünk túlcsordulásról. Ilyenkor az adott művelet maradvány-értéke marad csak a változóban. Például ha egy byte típusú változóban ezt az összeadást akarjuk elvégezni: 150 + 150. Az összeadás eredménye 300 lesz, de mivel a byte típus maximum csak 255-ig tud értéket tárolni, ezért 300 - 255 = 45, azaz csak a 45 lesz visszaolvasható a byte-ból.

Az Arduino a túlcsordulást normál műveletként kezeli, ezért ilyenkor nem fog hibát jelezni. Ha nem akarunt túlcsordulást, akkor válasszuk meg helyesen a használt változót, például a fenti esetben használjunk inkább INT-et.

Változó típusok

en: variables

Az Arduino programozása során is sokfajta változótípust tudonk alkalmazni. Ezeknek a hossza, a maximális tárolható értékük és az, hogy hogyan épülnek fel, változhat. A nagyobb számok tárolására alkalmas változók például több tárterületet foglalnak, és a pontosságukkal is adódhatnak problémák.

Ha túl kicsi változót használunk, előfordulhat, hogy nem fér el a tárterületen, és túlcsordul. Ez az Arduino számára nem jelent hibát, ezért erről hibajelzést sem fogunk kapni. Ezen kívül sok funkció eleve csak adott típusú változokkal hajlandó dolgozni (ezekre majd figyelmeztetlek), és ez legtöbb esetben hibát is fog okozni a program lefordításakor.

A fontosabb változótípusokat ebben a táblázatban foglaltam össze:

A fontosabb változótípusok az Arduino-ban

  • hu/kids/dict.txt
  • Utolsó módosítás: 2022/04/21 15:03
  • (külső szerkesztés)