hu:kids:hw

Kids hardver

Ebben a fejezetben a projektekhez szükséges hardver-elemeket próbálom érthetően bemutatni.

9mAOxH7El50

angolul: battery, power supply
németül: Batterie, Netzteil

A táp biztosítja az elektromos áramköreinkhez a villamos energiát. Ez lehet egyszerűen ceruzaelem, vagy akumulátor, esetleg powerbank, de akár tápegység vagy labortáp is. Adott esetben - és az Arduino esetén ez a legegyszerűbb megoldás - a táp érkezhet az USB-vezetékkel a board-hoz kötött laptopból vagy PC-ből is.

Az Arduino-nál többnyire (szinte mindig) egyenáramot használunk az áramköreinkhez, így a továbbiakban a tápegység szó alatt, ha nem írom külön, hogy az váltóáramú, az egyenáramú egységeket értem. Ez lehet akár elem (például egy- vagy több ceruzaelem), akkumulátor vagy akár vezetékes tápegység (például labortáp) is.

Tápellátás 9V-os elemmel0-30V között állítható labortáp áramméréssel10000mAh 18W Powerbank USB kimenettel

A tápegységek esetében mindig fel kell tüntetni a polaritást. Ezeknek a felcserésése bizonyos esetekben csak azt eredményezi, hogy az áramkörünk nem fog működni, roszabb esetben viszont az alkatrészek tönkremeneteléhez is vezethet. Ügyeljünk a helyes polaritás-bekötésre!.

A „+” jel mindig a pozitív polaritást jelöli, míg a „-” jelzés helyett sokszor csak „GND” azaz grund jelöléssel találkozunk. Ez sokszor arra utal, hogy ha több különböző tápot használunk, akkor a „-”-aikat a GND-on össze kell kötni.

A „+” oldalt anódnak, míg a „-” oldalt katódnak is szokás nevezni.

Az Arduino board-on a „+” pólust az 5V porton találhatjuk meg, a „-”-t pedig a GND-n.

A GND jelölése:

ElemCsatlakozó 1
A közvetlenül az áramkörhöz tartozó elem
vagy akkumulátor esetén ezt a jelölést fogjuk használni.
Ha a táp nem tartozik közvetlenül az áramkörhöz,
és/vagy csak egy csatlakozón kersztül csatlakozik ahhoz, ezt a jelölést használjuk,
..vagy ezt, jelölve, hogy a „-”-t a GND-re kötöttük.

angolul: resistor
németül: Widerstand

Talán a legfontosabb és legnagyobb számban felhasználásra kerülő alkatrész. Feladata elektromos ellenállás kifejtése az áramkör adott részén. Kapcsolásrajzokon az ellenállásokat „R” betűvel szokás jelölni az angol „resistor” megnevezésük után. Az ellenállás értékét mindig Ohm-ban kell megadni, de ennek a jelölése többféle módon is történhet. Az 1200 Ohm például így jelölhető: 1200, 1200 Ω, 1K2, 1K2 Ω. Ezekben az esetekben a kiloohm az ohm 1000-szerese, így a „K” betű elé az 1000 feletti rész, míg utána a maradék kerül.

angolul: photoresistor, LDR: light-dependent resistor
németül: Fotowiderstand

Az ellenállások egyik speciális fajtája a fotó-ellenállás. Ez attól függően változtatja az ellenállását, hogy mennyi megvilágítás éri.

angolul: potentiometer
németül: Potenziometer

A potméter (potencio-méter) gyakorlatilag egy ellenállás a két végpontja között, és ezt az ellenállási értéket is szokás hozzá megadni (ez a maximális ellenállása). Jele a „P”, és mindig van egy harmadik lába is, ahová egy mozgó rész csatlakozik. Attól függően, hogy a mozgó rész hol áll, ennek a lábnak az ellenállása a 0 és maximális ellenállásérték között változhat.

jellemzőellenállásfotóellenálláspotméter
jelöléseellenállás jelölésefotóellenállás jelölésepotméter jelölése
kinézeteellenállásfotóellenálláspotméter
jellemződiódaLED
jelölésedióda jelöléseLED jelölése

angolul: diode
németül: Diode

A diódák olyan áramköri elemek, amik az áramot csak egy irányba, a pozitív pólus felől a grund („-”) felé hagyják áramlani. Az áramköri jelölésük is erről árulkodik, a szimbolizált nyíl mindig az áramlás irányába mutat, a függőleges vonal a másik irányból zárt utat jelzi.

angolul: LED: light-emitting diode
németül: Leuchtdiode, lichtemittierende Diode

A LED-ek speciális diódák, amik amellett, hogy az áramot egy irányba hagyják csak folyni, „mellesleg” még vílágítanak is, ha a helyes irányba áramlik át rajtuk áram. A LED-ek nagyon érzékenyek a túlfeszültségre, ennek hatására egyszerűen kiégnek.

A klasszikus LED felépítésen kívül már nagyon sok egyéb, sokszor szerkezetileg jelentősen eltérő konstrukció is létezik.

klasszikus LED

A LED-ek feszültsége összetételük (és egyben színük) szerint is változik. Legjellemzőbb a 3,3V körüli érték. Mivel az Arduino (HI) kimenete 5V, ezért a LED-eket minden esetben előtét-ellenállással szabad csak a kimenetekre kötni. Ennek az értéke jellemzően minimum 330 Ω, de ennél nagyobb ellenállásokkal is lehet kisérletezni - minél nagyobb az ellenállás értéke, annál inkább csökken a LED fényereje:

LED előtét-ellenállással

Az Arduino a 13.pinjén eleve található egy - „L” jelzésű - beépített LED:

Az Arduino UNO fontosabb csatlakozói kezdőknek

Ennek teszteléséhez (villogtatásához) a példaprogramot itt találod az Arduino iDE-ben: Fájl → Példák → 01.Basics → Blink

  • hu/kids/hw.txt
  • Utolsó módosítás: 2022/04/21 15:03
  • (külső szerkesztés)