hu:modul:atmel_avr

Atmel AVR

Az Atmel Corporation egy 1984-ben alapított amerikai félvezetőgyártó cég. A vállalat főleg a mikrovezérlők köré épülő beágyazott rendszereket fejleszt. Termékei közé tartoznak a mikrokontrollerek ( 8 bites AVR, 32 bites AVR, 32 bites ARM alapú, 8 bites Intel 8051 klónok) rádiófrekvenciás (RF) eszközök, ideértve a Wi-Fi , EEPROM és flash memória eszközöket is, szimmetrikus és aszimmetrikus biztonsági adattárolókat, érintésérzékelőket és vezérlőket, valamint alkalmazásspecifikus termékeket. Az Atmel az eszközeit szabványos termékként szállítja, alkalmazás-specifikus integrált áramkörök (ASIC-k), vagy az alkalmazás-specifikus szabvány termékek (ASSP-k) teszik ki a termékpalettája nagy részét.

Az AVR az Atmel Corporation által 1996-tól kezdve kifejlesztett mikrokontroller-család. Ez a sorozat a módosított 8 bites RISC-Harvard architektúra egycsatornás változata. Az AVR az első olyan mikrokontroller családok közé tartozott, amelyek felületére flash memóriát integráltak, szemben az egykori programozható ROM, EPROM vagy EEPROM megoldásokkal.

Az AVR mikrokontrollerek jellemzően beágyazott rendszerekként kerülnek felhasználásra; a nyílt forráskódú Arduino is elsősorban ezekre a processzorokra épül.

ATtiny85 A méretéhez és árához képest komoly teljesítményű és alacsony áramfelvételű IC egy 8 bites, AVR (RISC-bázisú) mikrokontroller.

A hatékonyabb utasítás-végrehajtás érdekében egy órajel alatt, a készülék 1 MIPS / MHz-es sebességet ér el.

jellemzőadat
Program memóriatípusmint minden AVR-en, flash
Program memória8 kB
CPU sebesség20 MIPS
RAM512 bájt
Adat EEPROM512 bájt
Digitális kommunikációs perifériák1-SPI, 1-I²C
Digitális PWM pinek5 PWM
Timer2 x 8 bites
Hőmérséklet tartomány-40..85 °C
Működési feszültségtartomány1,8..5,5 V
Lábak száma8

Az IC egy 8 bites, AVR (RISC-bázisú) mikrokontroller. Az ATmega328P-nél a „P” jelzi a PicoPower technológiáját, ami futás közben optimalizálja a processzort az alacsony fogyasztású alkalmazásokhoz. Az Arduino IDE nem különbözteti meg a „P” és a nem p-s típusú processzorokat a soros programozás során.

jellemzőadat
Program memóriatípusmint minden AVR-en, flash
Program memória32 kB
CPU sebesség20 MIPS
RAM2048 bájt
Adat EEPROM1024 bájt
Digitális kommunikációs perifériák1-UART, 2-SPI, 1-I²C
Digitális PWM pinek6 PWM
Timer2 x 8 bites, 1 x 16 bites
Hőmérséklet tartomány-40..85 °C
Működési feszültségtartomány1,8..5,5 V
Lábak száma32
  • hu/modul/atmel_avr.txt
  • Utolsó módosítás: 2022/04/21 15:04
  • (külső szerkesztés)