hu:comm:bus_zigbee

ZigBee

A Zigbee-t az IEEE 802.15 specifikációja definiálja, ezt a dokumentumot 2004. december 14-én ratifikálták (erre a standardra a következő protokollok épülnek még: WirelessHART, Thread és MiWi).

Ez egy olyan lokális, magas szintű kommunikációs protokoll, mely kisteljesítményű digitális rádiókat tartalmazó személyi hálózatként (PAN) definiálható. Fő célterületei az otthoni automatizálás, orvosi készülékek adatgyűjtése és más alacsony energiaigényű és alacsony sávszélességű készülékek kiszolgálása, melyek vezeték nélküli kapcsolatot igényelnek.

A Zibbee egy vezeték nélküli ad hoc hálózatot létesít a kommunikációs partnerek között.

A meglehetősen kicsi átviteli távolságot, mely jellemzően 10-100 méter között marad, alacsony energiafogyasztása kompenzálja. A Zigbee viszonylag alacsony adatátviteli sebesség (250 kbit/s) mellett magas adatbiztonságot garantál a 128 bites szimmetrikus titkosítási kulcsainak (AES-128) köszönhetően.

A Zigbee az ISM rádiósávokban működik, így Európában jellemzően a a standardnak tekinthető 2,4 GHz mellett a 915 MHz-es sávban is forgalmaz(hat).

Adatátviteli sebessége 2,4 GHz-es sávban 250 kbit/s csatornánként, 915 Mhz mellett ez 40 kbit/s-re csökken. Beltéri forgalmazás esetén a hatótávolsága az átvitelnek jellenzően 10-20 méter között marad.

Az adóegységek kimeneti teljesítménye általában 0-20 dBm (1-100 mW). Szabadban a hatótávolsága legfeljebb 1500 méterig terjedhet. Egy Zigbee hálózatban maximum 65.000 alegység lehet. A protokoll a CSMA/CA közeghozzáférési eljárást alkalmazza a fizikai szintjén.

A Zigbee legújabb verziója a Zigbee 3.0.

A Zigbee hálózati felépítése szempontjából háromfajta egység létezik:

Zigbee hálózati felépítés

Koordinátorok

A koordinátorok a leginteligensebb egységek a három csomóponti típus közül. Csak egy koordinátor lehet minden hálózatban, és ez az az eszköz, amely eredetileg létrehozta a hálózatot. A koordinátor a hálózatról információkat tárol, beleértve a biztonsági kulcsokat is.

Routerek

A routerek közbenső csomópontként működnek, és adatokat továbbítanak más eszközökről. A routerek kapcsolódhatnak más eszközökhöz és a koordinátorhoz. A routereket általában a hálózat kiterjesztésére szokás használni.

Végállomások

A végberendezések - általában szenzorok - lehetnek kis teljesítményű / akkumulátoros eszközök is.Kommunikálni tudnak akár a koordinátorral, akár a routerrel, de nem tudnak más eszközöket, pl. más végberendezéseket elérni. Ez a csökkentett funkcionalitás teszi lehetővé az alacsony árakat ezeknél az egységeknél.

  • hu/comm/bus_zigbee.txt
  • Utolsó módosítás: 2022/04/21 15:03
  • (külső szerkesztés)