hu:aktor:servos

mikro-szervó

Szervók

A szervómotor név egyrészt jelentheti a léptetőmotorok nagy-teljesítményű alternatíváit, ahol pozícióvisszacsatolás is integrálásra került. Másrészt kicsi és precízen pozicionálható állítómotorokat, ahol a jellemző állítási pozíciók egy teljes fordulaton belül maradnak. A szervók áramnem tekintetében lehetnek egyen- és váltóáramúak (DC- vagy AC szervó).

Pozicionálás szerinti besorolásuk:

  • pozicionáló szervók: gyakorlatilag és jellemzően 0°-180° között állíthatóak
  • lineáris szervók: egy egyenes mentén pozicionálhatók
  • folyamatos szervók: teljesen képesek körbeforogni, eközben pozicionálhatók

A szervók közös jellemzője, hogy pozicionálásuk állapot-visszacsatoláson keresztül történik.

A szervó egy zárt hurkú vezérlőrendszer, mely a kimenőjel visszacsatolásával és a vezérlőjel összehasonlításával pozicionál. Amikor a vezérlőjel megváltozik, az összehasonlítás eredményeként a hajtás elmozdul, semleges vezérlőjel esetén viszont mindig egy középpozícióba (null-pozícióba) tér vissza. A motor pozícióját egy potméter „adja vissza”:

szervó vezérlés

A szervó belső felépítése:

szervó belső felépítése

A szervók vezérlése 50 Hz-es impulzusokon keresztül történik. A teljes ciklusidő így egy impulzusra 20 ms. A minimum érték 1ms, a maximum 2ms impulzushosszhoz köthető, ahogy a lenti ábra is jelzi ezt:

A szervók vezérlése 50 Hz-es impulzusokon keresztül

Ezt a modulációt PPM-nek (pulse-position modulation) magyarul impulzus-pozíció modulációnak nevezik.

Ez a megoldás némileg emlékeztet a PWM-re, azzal az egyértelmű külömbséggel, hogy a PWM a teljes impulzus-szélességet ki tudja tölteni, míg a szervó esetén egy maximum 2ms lehet a 20-ból. A szervó- és a PWM vezérlés összevetése:

szervó- és a PWM vezérlés összevetése

A szervók tápfeszültsége jellemzően a 4..6 V DC tartományban marad. Alacsonyabb tápfeszültség esetén a szervók reakcióideje csökken, viszont nem is melegszenek annyira, mint magasabb feszültségnél.

A szervók talán legfontosabb technikai jellemzője a forgatónyomaték (röviden: nyomaték, angolul torque).

A nyomatékot leggyakrabban az Európában is alkalmazott SI szerint kg*cm (vagy csak „kg-cm”) -ként szokás megadni, ritkábban Nm (Newton-méter), vagy az angolszász Ounce*Inch is felbukkanhat, csak az egyszerűbb átláthatóság kedvéért. A 10 kg*cm például azt jelentheti, hogy egy centiméteres karon a szervó 10 kg súlyt tud megtartani / ellensúlyozni. Két centi esetén ez 5 kg-ra csökken.

Átváltások:

A szervók általában 3 vezetéket igényelnek. A + általában a piros, a grund a fekete (vagy barna), a jelvezeték meg csak ott van:

szervó vezetékezés

Szervó teszter

A legegyszerűbb a teszteléshez egy külön erre a célra fejlesztett (és pár eurós) tesztert venni, ezzel sok agybaj megspórolható.

  • hu/aktor/servos.txt
  • Utolsó módosítás: 2022/04/21 15:01
  • (külső szerkesztés)