hu:arduino:soft_libs

Arduino könyvtárak

Serial

A Serial funkció az Arduino és egy számítógép (vagy más eszközök) közötti kommunikációra szolgál. Valamennyi Arduino board rendelkezik legalább egy soros porttal(más néven UART vagy USART). A kommunikáció a pin 0 (RX) és a pin 1 (TX), vagy az USB-n keresztül (párhuzamosan) zajlik. Amikor a serial funkciót használja, nem használhatja a 0 és 1 pineket a digitális bemenet vagy kimenet céljára.

A számítógépen a soros kommunikációt legegyszerűbben az Arduino IDE soros monitorján keresztül valósíthatja meg, ennek leírása itt található: Arduino IDE soros monitor.

A soros kommunikáció a TX / RX pineken a standard TTL logikai szintek-et használja. Véletlenül se csatlakoztassa ezeket a pin-eket közvetlenül egy RS232 soros porthoz; az +/- 12V-tal működik, tönkreteszi az Arduino board-ot.

Az Arduino Mega board-nak három további soros portja is van: a Serial1 a 19 (RX) és a 18 (TX), a Serial2 a 17 (RX) és a 16 (TX), a Serial3 a 15 (RX) és a 14 (TX).

A további board specifikációkat (hogy mely board-oknak hol és mennyi soros pin-je van) itt találja: Az Adruino és azzal kompatibilis kártyák.

Jelzi, hogy a megadott soros port készen áll-e a forgalmazásra.

Szintaxis

Az Aduino esetén: if (Serial),
a Mega board esetén: if (Serial1), if (Serial2), if (Serial3)

Lekérdezi, hogy hány bájtnyi információ áll rendelkezésre a beolvasáshoz a pufferben.

Szintaxis

Az Aduino esetén: Serial.available(),
a Mega board esetén: Serial1.available(), Serial2.available(), Serial3.available()

Lekérdezi, hogy hány bájt írható a pufferbe túlcsordulás nélkül.

Szintaxis

Az Aduino esetén: Serial.availableForWrite(),
a Mega board esetén: Serial1.availableForWrite(), Serial2.availableForWrite(), Serial3.availableForWrite()

A soros kommunikáció konfigurálása.

Szintaxis

Serial.begin(speed) vagy
Serial.begin(speed, config)

speed (long): A kommunikáció sebessége bps-ben. Ennek default értéke: 9600.
config: opcionális beállítás, az adat-, paritás és stop-bitek állíthatók vele, az alábbi konstansokkal: SERIAL_5N1, SERIAL_6N1, SERIAL_7N1, SERIAL_8N1 (alapértelmezett), SERIAL_5N2, SERIAL_6N2, SERIAL_7N2, SERIAL_8N2, SERIAL_5E1, SERIAL_6E1, SERIAL_7E1, SERIAL_8E1, SERIAL_5E2, SERIAL_6E2, SERIAL_7E2, SERIAL_8E2, SERIAL_5O1, SERIAL_6O1, SERIAL_7O1, SERIAL_8O1, SERIAL_5O2, SERIAL_6O2, SERIAL_7O2, SERIAL_8O2

Leállítja a soros kommunikációt. Az RX és TX portok ezáltal más célra is használhatók lesznek. Az újraindítás a Serial.begin()-nel történhet.

Szintaxis

Az Aduino esetén: Serial.end(),
a Mega board esetén: Serial1.end(), Serial2.end(), Serial3.end()

  • hu/arduino/soft_libs.txt
  • Utolsó módosítás: 2022/04/21 15:02
  • (külső szerkesztés)