OB121

Az OB121 egy privát, cégektől független automatizálási oldal. Egyedül írom és szerkesztem, sok más „projektem” mellett (ilyen például a passport.blog). Az oldalt folyamatosan fejlesztem és bővítem, főbb témái:

Arduino UNOAz Arduino egy kártyaméretű programozható vezérlő. Alacsony árfekvése, univerzális felépítése és open-source jellege alapozta meg a népszerűségét. Az interneten rákeresve szinte minden témakörben párezer találatot mondhat magáénak. Itt, az OB121-en saját tapasztalataimat is összegzem a board-dal kapcsolatban, de elsősorban egyfajta katalógust próbálok összehozni. Témakörök:

Arduino referenciák : Arduino funkciók * Arduino változók * Arduino struktúrák *
Arduino szoftver : Arduino szoftver alapok * Arduino szoftvermegoldások * Arduino könyvtárak * avr-libc * Wemos D1 Wifi *
Arduino hardver : Arduino board-ok * Wemos board-ok * Arduino shield-ek * Kapcsolók, nyomógombok * IO bővítés * Relé-Modulok * DC Motorvezérlés * AC Motorvezérlés * Szervovezérlés * Léptetőmotor vezérlés * Micro SD kártyamodul * Arduino RFID Wiegand * MP3 modulok * Távolságmérés *
Arduino kommunikáció : Komm. megoldások * Bluetooth-Modulok * Board to board *
Arduino szenzortechnika : Időmérés * Hőmérsékletmérés * Páratartalom-mérés * Súlymérés * Árammérés * Mozgásérzékelés * Nyomásérzékelés * Áramlásmérés * Elmozdulás-érzékelés * Gyorsulásmérés * Fényérzékelés *
Arduino HMI/LED : LiquidCristal LCD Modulok * Arduino LED vezérlés * Címezhető RGB LED-ek *

S7-400Hosszú évek óta dolgozok ezzel az automatizálási rendszerrel, de itt - ezen az oldalon nem szánok rá túl nagy teret, mert a megoldásaik nagyon szerteágazóak és alapvetően univerzális megoldásokat integrálnak, így inkább ezeknek a leírásával foglalkozok. Mindenesetre egy teljes AWL utasításlista magyarul és példaprogramokkal is megtalálható itt, az OB121-en, csakúgy, mint egy általános leírás a rendszerről:

- S7 szoftver alapfogalmak
- S7 változótípusok és OB-k
- S7 AWL utasításkészlet

Ebben a fejezetben néhány (elsősorban ipari) kommunikációs rendszer leírása található:

MVB telegramm Buszok : 1-wire * AS-i * Bluetooth * CAN * Ethernet * I²C * Modbus * Profibus * Profinet * RS protokoll * RS-232 * RS-422 * RS-485 * SPI * TCN, WTB, MVB * USB * Wi-Fi * Egyéb buszok *


Átviteli közegek : Száloptika * Vezetékek, csatlakozók * Vezeték nélküli átvitel * Hálózati eszközök *

Átviteli rendszerek : GPS *

Ezeket a fejezeteket elkezdtem kialakítani. Amint lesz egy kis időm, írom tovább ezeket a részeket. Is.

Aktorok: LéptetőmotorokSandor Vamos 2017/11/14 17:04
Wiegand interfész / protokollSandor Vamos 2017/12/03 23:58
Arduino RFID WiegandSandor Vamos 2017/12/03 23:58
HC‑SR04 (Arduino távolságmérés)Sandor Vamos 2017/12/15 16:50
DFPlayer modul (DFR0299)Sandor Vamos 2017/12/15 16:53

Jópár év kényszerszünet után elszántam magamat az OB121 rendbetételére és folytatására. Régi formája már meglehetősen elavult volt és a HTML tovább-hekkelést inkább elvetve a Dokuwiki formátum mellett döntöttem.

Egyrészt mert egyszerűen sem időm, sem türelmem nincs az oldal kinézetével foglalkozni, sokkal inkább a tartalmat tartom fontosnak.

Másrészt szerintem a idelátogatók sem a „szépséget” vagy bármi esztétikai dolgot keresnek az oldalon, hanem inkább információt.

Harmadrészt ez a formátum sokkal több lehetőséget ad az együttműködésre, mely gondolattal azért foglalkozok, annak ellenére, hogy egyelőre egyedül írom az oldalt.

Az oldal fő témája továbbra is az automatizálás maradt. A témaköröket (Simatic, Szenzortechnika) tartalmilag folyamatosan bővítem, és új témaköröket is vettem fel melléjük: Arduino, aktorik,..

Habár alapvetően kibékültem a Dokuwikivel, a „navigálás” funkciójával még nem sikerült zöld ágra vergődnöm, így egyelőre olyan a navigáció, amilyen..

Sandor Vamos 2017/11/14 17:06