hu:comm:bus_1wire

1-Wire

busz 1-wire A Dallas Semiconductor Corp. által fejlesztett 1-wire egy olyan eszközkommunikációs buszrendszer, mely alacsony adatátviteli sebesség mellett a jelátvitelt és a tápellátást is biztosítani tudja egy vezetéken keresztül.

Az 1-vezetékes koncepció hasonló az I²C-hez, de alacsonyabb adatsebességgel és hosszabb hatótávolsággal valósítja meg a kommunikációt. Jellemzően rövid és egyszerű eszközök között alkalmazzák (melyek relativ kevés jelet forgalmaznak), mint például digitális hőmérők és időjárásmérő eszközök. A 1-wire eszközök és a hozzá tartozó master eszköz MicroLAN hálózatot alkot. A 64 bites címzés mellett maximum 75 alegységet képes lekérdezni a busz másodpercenként. Az átvitel sebessége nagyjából 16.3 kbit/s.

A busz egyik sajátossága, hogy az un. „parazita” módban csak két vezetéket használ: adat és föld. A tápellátást ilyenkor az adatvezetéken keresztül biztosítja a egységeknek. Ennek elérése érdekében a 1-wire eszközök egy 800 pF kondenzátort tartalmaznak a töltés tárolására és ezt addig tudják feltölteni, míg az adatvonal aktív.

A 1-wire-en minden résztvevő egy egyedileg kódolt, 64 bites azonosítóval rendelkezik:

1-wire ID

A ellenőrzőkód egy 8-bites CRC, a termékkódok közül pedig néhány:

28 - DS18B20 Thermometer
26 - DS2438 Smart Battery Monitor
20 - DS2450 Quad A/D-Converter
1D - DS2423 Counter
29 - DS2408 8-Channel Switch
12 - DS2406 2-Channel Switch

Normál módParazita mód
Normál módParazita mód
Normál, 3-vezetékes módban a tápellátást a Vdd felől az IC-k Vdd lábaira kötött vezeték látja elParazita, 2-vezetékes módban az IC-k Vdd lábait a GND-re kell lekötni, a tápellátás a Data vezetéken kerül megvalósításra.

A fenti példán a DS18B20 digitális hőmérséklet-érzékelő szenzor parazita / normál módjának az alkalmazása látható.

A buszon minden esetben a master kezdeményezi a kommunikációt. Általában egy reset után az azonosító lekérdezéssel kezd, majd az egységek azonosítása után sorban és ciklikusan lekérdezi azokat. Telegramm-ütközést követően a master ismételt resetet ad ki, mellyel minden slave alapállapotba áll vissza, majd előröl kezdi a folyamatot. A gyártók ettől az „ajánlástól” természetesen eltérhetnek.

1-Wire kommunikáció

  • hu/comm/bus_1wire.txt
  • Utolsó módosítás: 2022/04/21 15:03
  • (külső szerkesztés)