hu:comm:bus_other_wireless

Egyéb, vezeték nélküli protokollok és buszok

Thread

A Thread IPv6 alapú hálózati réteg protokoll, amely IEEE 802.15.4 standardot alkalmazza a fizikai és MAC rétegekben. A protokollt a Thread Group épületautomatizálási hálózatokhoz (HAN) fejlesztette ki. Az IEEE 802.15.4 kívül az IPv6 és 6LoWPAN szabványokon alapul, a 2,4 GHz-es ISM frekvenciasávon működik fizikai rétegenként (PHY). Egy hálózatban legfeljebb 250 csomópontja lehet, és az adatok különféle hitelesítési és titkosítási technikák végrehajtásával biztosítottak.

MiWi

A MiWi a Microchip Technology által kifejlesztett és szabadalmaztatott Wireless Personal Area Network (WPAN) vezeték nélküli protokoll. Alapja az IEEE IEEE 802.15.4 szabvány, és az alacsony teljesítményű eszközök rövid távú összekapcsolására fejlesztették ki, maximum 250 kbs adatátviteli sebességgel. Fizikai rétege a 2,4 GHz-es ISM frekvenciasávon üzemel.

Z-Wave

A Z-Wave de facto szabvány, egy vezeték nélküli kommunikációs protokoll, melyet elsősorban épületautomatizálási hálózatok (HAN) használnak. A Z-Wave az ISM frekvenciasávokon (908,42 MHz az Egyesült Államokban, 868,42 MHz-en Európában) működik. Akár 232 csomópontot is támogat egyetlen hálózaton belül. A Z-Wave hálózati lefedettsége 30 méterre korlátozódik, és az adatátviteli sebesség maximum 100 kbs lehet.

Az IEEE 802.11.ah egy olyan Wi-Fi változat, amely az 1GHz-es licencmentes ISM frekvenciasávon működik. A „Wi-Fi HaLow” kifejezést a Wi-Fi Alliance vezette be az IEEE 802.11.ah technológiát alkalmazó termékek jelölésére. Ez a protokollcsomag lehetővé teszi kiterjedt és nagy lefedettségű Wi-Fi hálózatokhoz kis teljesítményű eszközök csatlakoztatását. A protokoll szabvány szerinti kiterjedése legfeljebb 1 km lehet egy állomás esetén (akár több relé használatával). A szabvány lehetővé teszi az 1, 2, 4, 8 és 16 MHz-es csatornák engedélyezés nélküli sávszélességének elérését és ezeken belül a BPSK, QPSK és QAM modulációs technikák használatát az adatátvitelhez. Maximális adatátviteli sebessége akár 347 Mbs-ig is terjedhet. A protokollcsomagban lévő adó-vevők egységek általában akkumulátorral működnek, ezeket néhány hetente cserélni, vagy folyamatosan tölteni kell.

Energy Harvesting Wireless Technology

en: Energy Harvesting Wireless Technology

Az EnOcean olyan vezeték nélküli protokollkészlet, amely a licencmentes ISM frekvenciasávokon (Európában a 868 MHz frekvencián, az USA-ban a 315 MHz frekvencián) működik. Ez egy fizikai és MAC réteg protokoll, hálózati lefedettsége beltérben 30 méterig, nyitott területeken 300 méterig terjedhet . A szabvány a személyi hálózatok (PAN) vezeték nélküli érzékelőit tudja csatlakoztatni.

Eddystone

A Google által kifejlesztett Eddystone rövid távú távolságú (BLE alapú) beacon üzenetküldési protokoll. A protokollkészlet mobil adatkommunikációra (mind Android, mind IOS), mind a hálózati érzékelőadatokra egyaránt alkalmazható.

ANT Az ANT az ANT Wireless által kifejlesztett, meglehetősen sajátos, és specializált fizikai és MAC réteg protokoll, melyet a vezeték nélküli érzékelő hálózatok (WSN) számára terveztek. A a licencmentes 2.4 GHZ-es ISM frekvenciasávon kommunikáló ANT hálózata maximum 100 méteres kiterjedésű lehet. Ezt a protokollcsomagot a Personal Area Networks (PAN)-re épülő fitnesz berendezések (Health and Fitness Verticals) alkalmazzák kommunikációra.

Insteon

Az Insteon egy RF protokollcsomag, amelyet épületautomatizálási céllal (HAN) fejlesztettek ki. Kétszintű hálózatkezelést alkalmaz, azaz elektromos vezetéken is forgalmaz az RF átvitel mellett. Vezetéken PSK-t, míg az RF használata során FSK modulációt alkalmaz. Minden résztvevő eszköz küldhet és fogadhat üzeneteket, és ismételhetik is azokat. Mint minden hasonló épületautomatizálási rendszer, ez is tagolódik az IoT-be.

  • hu/comm/bus_other_wireless.txt
  • Utolsó módosítás: 2022/04/21 15:03
  • (külső szerkesztés)