hu:comm:iot

A dolgok Internete: IoT

en: Internet of things

A dolgok Internete (IoT: Internet of things) egy fizikai eszközök, járművek, háztartási készülékek által alkotott hálózat. A résztvevői olyan elektronikákkal, szoftverekkel, érzékelőkkel, aktorokkal és csatlakozási felületekkel vannak felszerelve, melyek lehetővé teszik az objektumok és adatok cseréjét hálózatokon keresztül. Minden egyes elem saját egyedi azonosítóval rendelkezik, és képes más elemekkel együttműködni az infrastruktúrán belül.

Az IoT-re alkalmas eszközök száma csak 2017-ben mintegy 31%-kal emelkedett 2016-hoz képest, számuk akkor 8.4 milliárd volt. Szakértői becslések ezeknek az eszközöknek a számát 2020-ra 30 milliárdra teszik.

Az IoT rendszerek lehetővé teszik objektumok, folyamatok távoli érzékelését és irányítását a jelenleg már kiépült internetes struktúrákon keresztül. Az IoT gyakorlatilag a számítógépes rendszerek egy új osztályának a megszületéséhez, a cyber-fizikai rendszerhez (cyber-physical system) vezet, melyen új technológiák alapulnak: virtuális erőművek, intelligens otthonok, intelligens közlekedésirányítás, okos városok, okos hálózatok (smart grid).

Az IoT-vel az eszközök rendkívül széles palettája rendelkezik, szívritmusfigyelő implantátumok, biochip transzponderek, vadfigyelő kamerák, DNS-elemző eszközök, tűzoltóság terepi megfigyelőeszközei.

Az IoT megnevezés Kevin Ashtontól származik, aki ezt még 1999-ben fogalmazta meg.

Az IoT kiterjedése egyértelműen túlmutat az IPv4 szabvány nyújtotta lehetőségeken, így fejlődéséhez elengedhetetlen az IPv6 világszintű elterjedése.

Az IoT-hez szükséges kommunikációs szabványokat az IEEE a 802.15.4 -ben definiálja.

Az IoT természetesen nem egy homogén rendszer, sok kisebb rendszer és rendszermegoldás alkotja, így például az IoT részének tekinthető a vezeték nélküli érzékelő hálózat (WSN) is, az összes kommunikációs protokolljával együtt.

Az IoT fizikai szintjét különböző részben vagy egészben az IoT céljainak megfelelő protokollok alkotják, ezek:

Bluetooth mesh networking

en: Bluetooth mesh networking

A Bluetooth alacsony energiájú (BLE) hálózati hálózati változata, a megnövekedett számú csomópont és a szabványosított alkalmazásréteg (modellek) esetén. Lásd: Bluetooth mesh networking

Light-Fidelity (Li-Fi)

en: Light-Fidelity

A vezeték nélküli kommunikációs technológia hasonló a Wi-Fi szabványhoz, de látható fénykommunikációt használ a nagyobb sávszélesség érdekében.

Közeli kommunikáció (NFC)

en: Near-field communication (NFC)

Kommunikációs protokollok, amelyek lehetővé teszik két elektronikus eszköz kontaktus nélküli kommunikációját 4 cm-es tartományon belül. Lásd: NFC

QR kódok és vonalkódok

en: QR codes and barcodes

Gépileg olvasható optikai címkék, amelyek információkat tárolnak az egységről, melyhez hozzá vannak rendelve.

Rádiófrekvenciás azonosító (RFID)

en: Radio-frequency identification (RFID)

Az elektromágneses mezőket használó technológia, mely a más egységekbe beágyazott chip adatait képes olvasni. Lásd: RFID

Thread

Az IEEE 802.15.4 alapú hálózati protokoll, hasonlóan a ZigBee-hez, IPv6 címzést alkalmaz. Lásd: Thread

Transport Layer Security

Hálózatbiztonsági protokoll.

Wi-Fi

Az IEEE 802.11 szabvány alapján széles körben alkalmazott technológia helyi hálózatokra alkalmazott „változata”, ahol az eszközök közös hozzáférési ponton kommunikálhatnak. Lásd: Wi-fi (802.11)

Wi-Fi Direct

A pont-pont kommunikáció Wi-Fi szabványának változata, nem igényel hozzáférési pontot

Z-Wave

Kommunikációs protokoll, amely rövid hatótávolságú, gyors adatátvitelt biztosít a Wi-Fi-nél alacsonyabb sebességgel és áramfogyasztással. Lásd: Z-Wave

ZigBee

Az IEEE 802.15.4 alapú személyi hálózatépítési kommunikációs protokoll, alacsony energiafogyasztást, alacsony adatátvitelt, alacsony költségeket és nagy átviteli teljesítményt biztosít. Lásd: ZigBee

Wi-Fi HaLow

A Wi-Fi szabvány egy változata, amely alacsonyabb adatátviteli sebességgel nyújt alacsonyabb átvitelű kommunikációt. Lásd: Wi-Fi HaLow

LTE-Advanced

Nagy sebességű kommunikációs specifikáció a mobilhálózatokhoz. Az LTE szabványt javítja kiterjedtebb lefedettséggel és nagyobb átvitellel.

Alacsony teljesítményű WAN (LPWAN)

en: Low-power wide-area networking (LPWAN)

Vezeték nélküli hálózatok, amelyek lehetővé teszik a hosszú távú kommunikációt alacsony adatsebességen, csökkentve a teljesítményt és az átvitel költségeit. A rendelkezésre álló LPWAN technológiák és protokollok: LoRaWAN, Sigfox, NB-IoT, Weightless.

Szűk ampertúrájú terminál (VSAT)

en: Very small aperture terminal (VSAT)

Műholdas kommunikációs technológia, amely kis tányérú antennákat használ keskenysávú és szélessávú adatátvitelhez.

Hosszú távú Wi-Fi kapcsolatok

Ethernet

Általános hálózati hálózati szabvány csavart érpárral és száloptikás kapcsolatokkal, hubokkal, routerekkel és switch-ekkel.

Multimédia koax kapcsolatokon keresztül (MoCA)

en: Multimedia over Coax Alliance (MoCA)

Specifikáció, amely lehetővé teszi a nagy-felbontású videók és tartalmak háztartásokba juttatását a már kiépített koax vezetékeken.

Áramhálózati kommunikáció (PLC)

en: Power-line communication (PLC)

Kommunikációs technológia, amely az áramellátási hálózaton keresztül biztosítja az adatátvitelt. Az olyan specifikációk, mint a HomePlug vagy a G.hn, a PLC-t használják az IoT eszközök hálózatba kapcsolására.

  • hu/comm/iot.txt
  • Utolsó módosítás: 2022/04/21 15:03
  • (külső szerkesztés)