hu:comm:wsn

Vezeték nélküli érzékelő hálózat: WSN

en: Wireless sensor network

A vezeték nélküli érzékelő hálózat (WSN) alapjait a DARPA finanszírozásában a Berkley Egyetem fektette le a Smart dust (inteligens por) projekt keretein belül. A hálózat technikailag szenzorokból áll, melyek leggyakrabban ad-hoc hálózatot hoznak létre az adattovábbítás céljára. Az adatfolyam ezekben a hálózatokban az átjátszókig (gateway) tart, ahol az összegyűjtött adatok a feldolgozó rendszer felé kerülnek továbbításra.

Az eredeti koncepció szerint az adatfolyam csak egy irányban haladhat, azaz az érzékelők információit továbbítja, a fejlettebb WSN rendszerek lehetővé teszik a kétirányú forgalmazást is, azaz például a résztvevő szenzorok paraméterezhetők is.

A WSN-t nagyon gyakran ZigBee kommunikációra építik fel, ugyanis ennek a rendszernek a hálózati felépítése több szintű szenzort tesz a hálózaton lehetővé, úgymint koordinátor, router és végállomás:

WSN

A vezeték nélküli érzékelő hálózatba (WSN) RFID tagok is integrálhatók, és ezáltal multi-hop kommunikációt is folytathatnak az RFID-s résztvevők. Tovább: WSN és RFID.

  • hu/comm/wsn.txt
  • Utolsó módosítás: 2022/04/21 15:03
  • (külső szerkesztés)