hu:comm:nfc

NFC

en: Near Field Communication

A „közel-mező” kommunikáció (NFC) egy nagyon rövid hatótávolságú adatkommunikáció, jellemzően 10 cm-es vagy annál kisebb távolságon belül, érintésmentes RF (rádiófrekvenciás) kommunikációs technológia segítségével. Az NFC az RFID technológián alapul. Ez a technológia lehetővé teszi az egyszerű, gyors, intuitív és biztonságos kommunikációt két elektronikai eszköz között. Habár a technológia az RFID-re épül, de azzal szemben kétirányú kommunikációt tesz lehetővé. Az NFC ugyanazokon a frekvenciákon üzemel, mint az RFID, de a legtöbb alkalmazása a 13,56 MHz ISM-sávban kommunikál.

Az NFC technológia kétféle műveleti módot alkalmaz:

Aktív üzemmódban mindkét eszköz mágneses mezőket hoz létre. A mai mobileszközökkel (pl. Android és IOS) az aktív NFC-t lehet alkalmazni. Az NFC mobileszközök egyik legfontosabb felhasználási területe a hitelkártyaadatok tárolása és átadása. Ilyen például a Google pénztárca, amivel elegendő megérinteni (közelíteni) a mobileszközt a leolvasóhoz a boltokban történő fizetéshez.

Ebben az üzemmódban csak az egyik eszköz generál mezőt, a másik pedig passzív modulációt használ az adatok átvitelére. Például a különféle igazolványok ilyen NFC technológiát használhatnak.

A passzív üzemmód jellemző az akkumulátorral üzemelő készülékeknél, mivel így azok kevesebb energiát használnak, és ezáltal ezek az IoT eszközök kevesebb energiát igényelnek a működésükhöz.

  • hu/comm/nfc.txt
  • Utolsó módosítás: 2022/04/21 15:03
  • (külső szerkesztés)