hu:comm:bus_dash7

DASH7

A DASH7 Alliance Protocol (D7A) egy nyílt forráskódú vezeték nélküli érzékelő és aktorvezérlő hálózati protokoll, mely a 433 MHz-es, 868 MHz-es és 915 MHz-es engedély nélküli ISM sávokban (SRD sávokban) működik. A DASH7 többéves akkumulátor-élettartamot biztosít és legfeljebb 2 km hatótávolságot. Protokollja nyílt forráskódú, mely integrált AES 128 bites titkosítást és akár 167 kbit/s adatátvitelt is biztosíthat.

A DASH7 Alliance Protocol az ISO / IEC 18000-7 szabványból származik, amely az aktív RFID 433 MHz-es ISM sávú interfészét írja le. Ezt a szabványt elsősorban katonai logisztikához használják.

A Zigbee-hez képest a DASH7 skálázhatóbb, nagyobb hálózati lefedettséggel és nagyobb adatátviteli sebességgel rendelkezik. Ez nem csak fizikai és MAC réteg protokoll, hanem IPv6 címzést is tartalmaz a hálózati réteg számára. A protokoll egyedi azonosítókat használ 16-bites hálózati azonosítókkal az IOT hálózatban történő címzéshez. Az adatokat 255 bájt hosszú keretekkel kommunikálják, amelyek címeket, szenzoradatokat és hosszabb mezőket tartalmaznak.

Ezt a protokollkészletet kiskereskedelmi és ipari IoT alkalmazásokhoz tervezték, nagy kiterjedésű IoT hálózatokhoz. A DASH7 egyik felhasználási megoldása (javaslata) magában foglalja a készletelemek nyomon követését az ellátási láncokban.

  • hu/comm/bus_dash7.txt
  • Utolsó módosítás: 2022/04/21 15:03
  • (külső szerkesztés)